pondelok 13. júna 2022

Jozef - Gregor Tajovský - Statky - Zmätky

 Kniha je rozdelená na viac častí, pričom začína dvoma, či troma divadelnými hrami, takže je v knihe ich scénár. Neviem teda, ale mne sa to nedalo čítať, ignorovať pokyny autora a sústrediť sa na dej, takže som ich preskočil až na ďalšie časti, kde sa nachádzajú poviedky.

Dej poviedok je situovaný na slovenský vidiek na začiatok dvadsiateho storočia, kedy silnie slovenský odpor voči neustálej maďarizácii, ktorý začal ešte Štúr a spol. Opisuje problémy slovákov na dedine so svojím hmotným majetkom, ich vzťahy voči sebe a mocipánom, ktorý ich väčšinou len využívajú. A taká bola doba. Občas sa niekomu podarilo zapliesť do kolotoča úverov s nejakým Židom, lebo tí ako vieme boli vždy skvelí obchodníci, len akosi zabúdali na Bibliu a citáty o pomoci blížnemu si vysvetľovali po svojom :) no Židia. Horší ako Židia boli len pomaďarčení Slováci, ktorí orali na svojich vlastných ľuďoch a veľa krát dokonca i vlastnej krvi.

V závere knihy sú poviedky Tajovského o vlastnej rodine a na konci časť o jeho živote a boji za slovenský jazyk. Kniha je vytlačená dobovým jazykom, čiže občas som fakt nerozumel a musel som hľadať na nete význam slov :)

3/5



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára