nedeľa 10. mája 2020

Arthur C. Clarke - 3001: Poslední vesmírná odysea

Záverečný diel série o monolitoch bolo opäť divoké čítanie. Najskôr zaujímavo začalo, aby vzápätí vbehlo do totálnej nudy popisujúcej na x stranách svet a technológie budúcnosti, nasledované opakovaním udalostí z predchádzajúcich kníh a zakončené zaujímavým príbehom, ale s nudným koncom. Takto som sa v podstate tri pätiny knihy dosť nudil.
Technológie sa dajú popísať aj ľahšie. Ďalším nudným faktorom boli vnútorné dialógy hlavnej postavy. Nuda na entú.
Pritom hlavný príbeh bol dobrý, ale akcie a pútavých dialógov poskrovne.

Dej: Zamrznutého Poola objaví posádka Goliatha a dopraví ho na Zem. Teda skôr na orbitu, ktorú tvorí obrovský prstenec, ešte nedokončený, obopínajúci Zem. So Zemou je spojený výťahmi. Tu sa Pool aklimatizuje a stretáva s aktuálnou technológiou. Následne ide na Ganymede kde sa vo výsadkovom člne Falcon dostáva na Europu, kde sa chce stretnúť s Bowmanom. Ten je už trochu skrížený s Halom. Po stretnutí a návrate na Ganymed dostáva Pool varovanie od Bowmana, že bytosti ktoré stvorili monolity nie sú spokojné s vývojom ľudstva a chystá sa náprava. Ľudstvo mobilizuje svoje najlepšie mozgy a zosnová plán ako monolit zničiť pomocou vírusov. To sa im následne podarí a odložia tým svoj stret s bytosťami, ktoré ich stvorili o ďalších 960 rokov. Takže majú čas sa na stret pripraviť.

Toto bol záver Vesmírnych odyseí. Čakal som niečo pompéznejšie, ako v prípade Rámy, ale budiž. Celkovo ma táto séria dosť sklamala. Asi som príliš očakával.

2/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára