nedeľa 21. marca 2021

Robert A. Heinlein - Job - komedie spravedlnosti

 Na zadnej strane knihy sú superlatívy na knihu od takých osobností ako je Arthur C. Clarke alebo Isaac Asimov. Vždy som opatrný vo výbere kníh, kde sa takýmito slovami nešetrí. A táto kniha potvrdzuje pravidlo. 

Myšlienok a kníh na večné téma zatratenia a spasenia je mnoho. Heinlein to chcel pojať zábavnou a vtipnou formou. No. A tu začína problém. Keď mám byť úprimný tak vtipná kniha vyzerá trochu inak. Neviem asi nemám zmysel pre humor, lebo knihy, čo sa snažia byť vtipné tak vtipné nie sú. Storočný starček, Fakír v skrini, Job... a môžme menovať ďalšie. Hneď od prvej či druhej stránky sršia humorom na všetky strany. Každá druhá veta musí niesť vtipnú pointu. Nie! S humorom je to ako so všetkým čoho je veľa. Treba ho dávkovať umiernene. Tam štipka, tu štipka. Vtipné sú knihy od Pratchetta. Iné vtipné knihy som zatiaľ nečítal. Iba trápne. Niečo ako americké komédie. 

Ale späť ku knihe. Job je kniha kde je hlavný hrdina skúšaný koľko vydrží. Nevie kto ho testuje, prečo sa mu to deje, ale tuší, že je to skúška jeho viery a výdrže. Domnieva sa, že svet speje k druhému návratu Ježíša a Armagedonu. Prejde skúškami na Zemi, po Armagedone sa dostane do Neba a neskôr na svoje požiadanie aj do Pekla. Záver je taký, aký by ste čakali, žiadne prekvapenie. Autor tu "vtipne" filozofuje, občas sa v dialógoch stratíte, ale pár krát sa ozaj zasmejete. Pár. To je dva. 

Zo začiatku to bolo ťažkopádne, potom to bolo zaujímavé, nasledovalo nudné, potom fascinujúce a prešlo to do Bože nech už to skončí. Verím, že Heilein, ešte som od neho moc kníh nečítal, toto splodil so zámerom dostať nejakú cenu. Inak si to neviem predstaviť. Je to ten typ knihy, ktorý má zaujať intelektuálnu časť čitateľstva, ale neviem... nie som cielovka, asi...

2/5



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára