sobota 30. októbra 2021

Stanislav Grof - Kosmická hra - Zkoumání hranic lidského vědomí

 V knihe autor rozoberá ako dnešná spoločnosť chápe a vníma vedomie človeka, ako sa ho materialistický svetonázor západnej vedy snaží ponížiť na spleť chemických a elektrických javov. Je nám predostretý nový pohľad, alebo lepšie povedané staronový pohľad, lebo to čo s príchodom priemyslovej revolúcie začalo upadať, to teraz vďaka novým prístupom v skúmaní vedomia znova objavujeme. Vďaka holotropným stavom vedomia, ktorý je dosiahnuteľný meditáciami, mystickými vytrhnutiami z reality, tancom, bubnovaním, rôznymi šamanskými technikami a psychedelickými stavmi navodenými rastlinami, poprípade chemickými látkami, objavujeme zabudnuté. Tradičné kultúry, alebo kultúry kde západný materializmus tak neprenikol, si tieto poznatky zachovali a využívajú ich doteraz. 

Sme znova na križovatke dejín. Všetci vnímame, že takto to ďalej nepôjde a zmena sa blíži. Západný materialistický pohľad na svet je chybný a potláča pravú podstatu človeka a jeho potreby redukuje na materiálne hodnoty. Duchovný rozmer chýba a je to v spoločnosti cítiť a vidieť. Máme ako vždy na výber.

Veda nám prináša veľmi cenné poznatky a vďaka nej napredujeme dopredu ako nikdy v dejinách ľudstva. Ale netreba zabúdať aj na spirituálnu podstatu človeka. Jej absencia vedie k chaosu, ktorý teraz v "západnom" svete zažívame. Chce to návrat ku koreňom, nájdenie novej zlatej cesty a začať veľkú zmenu. Inak je svet v....

5/5



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára