pondelok 4. marca 2019

Ludvík Souček - Tušenie tieňa - Hľadanie stratených civilizácií

Spisovateľ sci-fi sa pustil podobnou cestou ako slávny pán Däniken a podujal sa vysvetliť, čo sa stalo na Zemi v dávnych dobách našej civilizácie a neváha sa púšťať ani do polemík o vzniku Zeme a života na nej.

Keď odhliadnem od toho, že je kniha poznačená socialistickým materializmom, v neskorších fázach knihy viac, tak aj tak neprináša nič nového. V dobe svojho vzniku v podstate prináša to, čo pán Däniken už napísal. Nič nové sa človek nedozvie, akurát je to zabalené do chaotického používania cudzích slov a dlhých myšlienkových pochodov autora a tak sa neraz stane, že sa v texte stratíte. Kniha sa tak stáva hroznou zmesou blábolov, občas presvitajúcou zábleskami zrozumiteľnosti.


Keď sa autor dostane k exobiológii, tak aj tak skončí s tvrdením, že na iných planétach sa život vyvíjal ako cez kopírak Zeme. Vysvetľuje to rovnakými počiatočnými podmienkami, nutnými pre vznik zárodkov života, ktorý je roznášaný akýmisi semenami po celom vesmíre rovnako. Nehľadiac na to, do akých podmienok sa semienko aminokyselín dostane. Samozrejme zabudol vysvetliť, kde sa vzal ten počiatočný impulz. Skrátka sa drží starej materialistickej hypotézy o evolúcii. Prechod od pračloveka, k človeku rozumnému, vysvetľuje akýmsi zápalom druhého stupňa vývoja, v tele organizmu. Aké jednoduché

Kniha tak položí milión otázok a mizerné množstvo odpovedí. Závery autora sú hádam horšie, ako fantazmagórie Dänikena
Tan je aspoň čitateľný a zrozumiteľný.

1/5 čistý masochizmus to dočítať
15. apríla 2018


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára